Vårens federationsforum hos IIS

16 jun, 2017

Svenskt federationsforum våren 2017 hos IIS.

Svenskt federationsforum hölls i Hammarby sjöstad som är IIS nya hemvist. Här serverades smakprov på vad som är på gång i federationerna samt aktuell utveckling inom identifiering och informationsöverföring.

Eva Sartorius berättade att E-legitimationsnämnden just nu har stort fokus på eIDAS lagkrav om elektronisk identifiering som träder i kraft om drygt ett år och som berör minst 200 offentliga organisationer i Sverige. Det blir då obligatoriskt att tillåta inloggning med utländska e-legitimationer i svenska offentliga digitala tjänster. (Det är främst tjänster som erbjuder inloggning med Mobilt BankID, BankID och Telia som berörs av lagkravet.)

Sambi har fortfarande få federationsmedlemmar men desto fler godkända parter, framhöll Robert Sundin, IIS. Exempelvis så har sedan det senaste federationsforumet hölls, två betrodda identitetsintygsutgivare (IdP) tillkommit: Svensk e-Identitet och Inera.

Hos universitetsnätverket Sunet och deras akademiska federation SWAMID tittar man redan på kommande standarder för federationsteknik, där OpenID Connect Federation är den hetaste kandidaten, avslöjade Pål Axelsson.

– Även inom skolvärlden blir vi mer internationella, och då är standarder som Skolfederation bygger på mycket viktiga, sade Agneta Wistrand från IIS, som meddelade att Skolfederation nu har totalt 198 medlemmar.

Medverkade från IIS gjorde även Staffan Hagnell och Rickard Dahlstrand.

Här hittar du presentationerna:

Eftermiddagen avrundades med mingel och bilder från hela evenemanget hittar du på länk här.