Lidingös tillitsdeklaration som exempel

10 jun, 2016

Lidingö stad har genomgått en tillitsgranskning och vi har bett Björn Söderlund, IT-strateg i Lidingö stad, svara på några snabba frågor om hur de upplevt processen.

Hur gick det att förbereda sig för att tillitsdeklarera?
Förberedelserna var viktiga i att försöka förstå vad som faktiskt skulle göras. Egentligen inte omfattande men det var lätt att förstora olika delar. Men vi hade bra stöd och klokt folk med, plus att vi använde brist på tid och resurser som incitament att göra det så enkelt vi kunde.

Vad tyckte ni om genomförandet av Sambis tillitsgranskning?
Först lite avskräckande men när vi väl var igång blev den nog ganska smidig och enkel. Vi tycker det finns utvecklingspotential i mallarna men med några exempel så är de egentligen inte svåra att ta till sig. Det kan också vara en bra inspirationskälla till att få koll på vad man behöver förbättra.

Här finns Lidingös Tillitsdeklarationsmall publicerad!

Har ni någon lärdom att delge andra som står inför att tillitsdeklarera?
Framförallt tre tips:

  1. Avgränsa så mycket det går både i omfattning och antalet deltagare.
  2. Försök hitta enkelheten eftersom andra faktorer ändå driver komplexitet, och slutligen
  3. Gör ett  försök. Det är inte så svårt som man kan tro.

Ni är nu godkända parter i Sambis tillitsgranskning, vad ser ni som nästa steg?
Först och främst är vi givetvis väldigt stolta på att vi fått någon sorts kvalitetsstämpel på vårt sätt att jobba med informationssäkerhet. Det stärker oss. Nu handlar det om att se till att få en nytta av det här genom att försöka etablera några anslutningar till de vård- och omsorgssystem som var syftet med hela övningen. Steg för steg kommer vi framåt.


Att genomgå en tillitsgranskning med godkänt resultat är en förutsättning för att kunna bli medlem i Sambi. Här har vi samlat information om att tillitsdeklarera.